Upute za nazalno čišćenje

Upute za nazalno čišćenje

Preporučeno od specijalista za uho, grlo i nos

Voda

salt and waterHladna voda iritira sluznicu. Voda, koju koristite za nazalno čišćenje, mora biti slana i imati temperaturu tijela. Tjelesne tekućine sadrže 0.9 % soli. U Rhino Hornu se cca 2.7 grama kuhinjske soli (jedna mjerna Rhino žlica) otopi u 3 decilitra vode. Vodu je potrebno prethodno prokuhati ako je upitna njezina kvaliteta.

1 Stavite jednu Rhino žlicu ( 2.7 gr.) kuhinjske soli u Rhino Horn. Ne smiju se koristiti nadomjesci za sol ili ionizirana sol, nego se isključivo koristi konzumna kuhinjska sol.

2. Napunite Rhino Horn s umjereno toplom vodom (37° C). Protresite Rhino Horn tako da se sva sol otopi.

Ispiranje nosa

Using the Rhino Horn JuniorDetaljno pratite sljedeće korake. Ukoliko se pojavi problem, ponovno proučite ove upute kako bi uočili i ispravili možebitne pogreške prilikom korištenja Rhino Horna.

3. Stavite vrh Rhino Horna u nosnicu koja je manje začepljena – sa strane, a ne sprijeda, i lagano ga gurnite u nosnicu, kako bi se nosnica zatvorila oko vrha.

4. Dišite na usta. Nije moguće disati kroz nos kada kroz njega prolazi voda.

5. Lagano se nagnite prema naprijed iz kukova (ne previše), tako da vam je glava iznad umivaonika. Bradu pritišćite prema tijelu. Nemojte gurati bradu prema van.

6. Malo zaokrenite glavu, tako da gledate u stranu (ne zaboravite držati bradu pritisnutu prema prsima). Voda će ulaziti na jednu nosnicu, a izlaziti na drugu.

7. Kada je prošla oko polovica vode, podignite glavu i izvadite vrh iz nosnice. Malo vode će isteći iz nosa, a nosnice ispraznite blagim ispuhivanjem, jednu po jednu. Nemojte puhati prejako, da vam ne pucketa u ušima.

8. Ponovite postupak sa ostatkom vode kroz drugu nosnicu.

Sva voda mora izaći van

Sva voda mora izaći iz nosa i sinusa nakon nazalnog čišćenja. Nije dobro za sluznicu da se voda zadržava unutra – osobito zimi. Uvijek provjerite da li je ostalo nešto vode:

9. Nagnite prema naprijed tako da vam vrh glave visi. Okrenite glavu u stranu, zatvorite donju nosnicu jednim prstom i puhnite lagano, ne prejako, kroz gornju nosnicu. Papirnatu maramicu držite ispred nosa.

10. Postavite glavu u vodoravan položaj, licem prema dolje i puhnite kroz istu nosnicu. Puhnite nekoliko puta u svakom položaju. Ukoliko je potrebno, ponovite korake 9 i 10 nekoliko puta.

11. Ponovite korake 9 i 10 na drugu stranu.

12. Ispravite se i ispušite svaku nosnicu nekoliko puta kako bi «isušili» nos.

Drying the noseČišćenje

Nakon uporabe iz Rhino Horna treba isprazniti vodu i ostaviti ga da se osuši. Virusi i bakterije ne mogu opstati na suhoj plastičnoj površini. Nakon sušenja, jedini virusi i bakterije koji će se nalaziti na Rhino Hornu, biti će oni koji se nalaze u zraku kojeg udišemo.

Otorinolaringolozi preporučaju da se na Rhino Horn gleda kao na predmet osobne higijene – kao što je to četkica za zube. Ako će ga koristiti više osoba, jedna nakon druge, Rhino Horn se mora isprati prokuhanom vodom.

Da li negdje griješim?

Problem: Voda ne prolazi kroz nosnice

Rješenje: Moguća su dva razloga:

a Nos je začepljen, jer je sluznica otečena i ne možete disati kroz jednu ili obje nosnice, pa voda ne prolazi. Topla slana voda opušta sluznicu i može odčepiti začepljen nos. Ostavite vodu u nosnici oko 5 sekundi, tada ponovite postupak na drugu stranu i ostavite vodu unutra neko vrijeme. Ponovite postupak, dok voda ne počne teći.

b Možda držite Rhino Horn pod krivim kutom i pritišćete njegov vrh o rub nosa, te tako onemogućavate ulazak vode u nosnicu.

Problem: Voda teče niz grlo i u usta.

Rješenje: Možda ste previše izbacili bradu. Pomaknite bradu bliže grudnom košu. To će spriječiti vodu da odlazi u grlo.

Problem: Neugodan osjećaj

Rješenje: Ako je u vodi premalo soli, stvara se pritisak. Ako ima previše soli u vodi ili je voda prehladna kao i ako je pretopla imati će te osjećaj neugode.

Preporuka otorinolaringologa

Medicinski svijet je s dobrodošlicom prihvatio Rhino Horn. Doktori opće prakse kao i otorinolaringolozi u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Francuskoj i u nekim predjelima SAD-a preporučaju uporabu Rhino Horna. U tim se zemljama Rhino Horn može nabaviti u svim ljekarnama.

«Ova metoda ispiranja nosa s mlakom slanom vodom vrlo je lagan i nježan način odstranjivanja komadića i stranih čestica iz nazalnih prolaza. Jednostavan je za uporabu i nema nikakvih nuspojava. Nazalno čišćenje se pokazalo vrlo učinkovitim u prevenciji i u tretiranju sinusitisa te je korisni dio tretmana kroničnog sinusitisa. Osobe koje su alergične na pelud i prašinu mogu ovim preparatom za nazalno čišćenje znatno smanjiti svoje simptome.»

Prekomjerno korištenje nazalnih sprejeva štetno je za sluznicu te mogu potencirati prekomjerno oticanje sluznice. Slana voda po svojoj prirodi umiruje i relaksira sluznicu te jača otpornost sluznice na viruse i bakterije. Topla slana voda također stimulira prirodni purifikacijski mehanizam respiratornog sustava te pojačava uklanjanje sluzi i čestice iz pluća.

Kako često mogu koristiti Rhino Horn?

Rhino Horn se može koristiti svakodnevno. U posebnim slučajevima – npr. u slučaju da reagirate na visoke količine peludi ili patite od teškog ili ozbiljnog sinusitisa, – nazalno čišćenje se može provoditi dva do četiri puta dnevno. U normalnim okolnostima, za redovitu higijenu, u preventivne svrhe i za opće zdravlje, jedna dnevna uporaba je dovoljna.

 

Rhino Horn Symbol

Rhino Horn distribuira:

Relaxo forte d.o.o.

Vodovodna 20A
10 000 Zagreb
Hrvatska
relaxo.forte@gmail.com
www.yogaprosess/croatia